Echtscheidingsadvocaat regelen

Echtscheidingsadvocaat regelen

Waar je een samenlevingscontract zonder tussenkomst van een advocaat kan laten ontbinden, daar heb je bij een echtscheiding altijd een advocaat nodig. Alleen een advocaat kan bij de rechtbank een verzoek tot echtscheiding indienen. Overigens blijft de rol van een echtscheidingsadvocaat daar meestal niet bij. Een echtscheiding gaat immers meestal met de nodige emoties gepaard. Een echtscheidingsadvocaat kan je helpen om het hoofd koel te houden en duidelijke afspraken te maken met je bijna ex-partner. Daarbij is het fijn om iemand te hebben die je advies kan geven over ingewikkelde juridische kwesties. 


Het takenpakket van de echtscheidingsadvocaat 

Het is aan te raden om al in een vroeg stadium een echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Ook als je niet verwacht dat er problemen zullen ontstaan bij het regelen van de echtscheiding. Een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen kan namelijk precies vertellen waar je allemaal rekening mee moet houden als je je huwelijk wilt laten ontbinden. Je kunt hierbij denken aan de verdeling van bezittingen, het betalen van alimentatie en een eventueel ouderschapsplan. Als je op goede voet staat met je bijna ex-partner kan je dezelfde advocaat te nemen. Dit heeft verschillende voordelen: de scheiding is sneller rond, het kost minder geld en je kunt je tijd samen netjes afronden. Nadat jij en je partner afspraken hebben gemaakt, zal de echtscheidingsadvocaat een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. Het ontbinden van het huwelijk is daarna slechts een formaliteit. 

Als jij en je ex er niet uitkomen, dan kan je echtscheidingsmediation overwegen. Je echtscheidingsadvocaat heeft meestal een aantal mediators in zijn of haar netwerk die je kunnen bijstaan. Als ook dat geen succes is, zul je allebei een eigen advocaat moeten zoeken. Dit is overigens ook aan te bevelen als jullie een eigen bedrijf hebben of groot vermogen bezitten. De beide advocaten zullen gaan onderhandelen en proberen tot afspraken te komen die voor beide partijen bevredigd zijn. Als zij daar niet in slagen, dan zal er een rechter aan te pas moeten komen om uitspraak over de echtscheiding te doen. De echtscheidingsadvocaat die je in de arm hebt genomen, zal tijdens deze rechtszaak je belangen behartigen. Op het moment dat de uitspraak van de rechter is opgenomen in het register van de burgerlijke stand is de echtscheiding officieel rond. 


Een goede echtscheidingsadvocaat

Een goede echtscheidingsadvocaat is gespecialiseerd in familierecht en aangesloten bij de Nederlandse Orde van advocaten. Meestal is hij of zij lid van één of meerdere beroepsverenigingen. Bekijk voordat je met een advocaat in zee gaat hoeveel echtscheidingszaken hij of zij ieder jaar behandelt. Ook is het belangrijk dat je je bij de advocaat op je gemak voelt. Bij een echtscheiding zal je immers erg persoonlijke kwesties met je advocaat delen.

Op zoek naar een deskundig en bovenal zorgvuldig echtscheidingsadvocaat? Neem dan contact op met Van Andel Advocatenkantoor voor Utrecht e.o.


Delen